Wat is Dynamisch modeltekenen

Dynamisch modeltekenen wordt met de dag meer populair. 

En terecht!

 

Dynamisch modeltekenen is zeer actief poseren en tekenen


Dynamisch modeltekenen is modeltekenen met een zeer actieve vorm van poseren waarbij standen worden gebruikt van 10 seconden tot maximaal 1 minuut. Daarbij worden vaak standen gebruikt die een bepaalde actieve handeling uitbeelden, bijvoorbeeld uit de sport, dans, ballet, beroepen etc. Het gaat dus zeer zeker niet om een model zittend op een stoel met de handen op de knietjes, de klassieke houding van een beginnend en passief model.


Dynamisch modeltekenen is echt voor tekenaars

Dynamisch modeltekenen is door de hoge snelheid alleen geschikt voor modeltekenaars. Schilderen is er niet bij. De standen wisselen elkaar constant af zonder pauze en het model glijdt  van de ene pose in de andere.

Af en toe een korte pauze om lucht te happen

Alleen heeft het model natuurlijk steeds een paar seconden nodig om een andere stand aan te nemen. Meestal wordt er een serie van een stuk of 25 poses in een kwartiertje gedaan en dan wordt er even gepauzeerd om iedereen , model én tekenaars, weer even op adem te laten komen. Want dan merk je pas hoe inspannend tekenen naar model in de praktijk kan zijn.

van tekenclub "Tosca" in de Boylestraat in Den Haag


Bedoeld voor het vinden van de hoofdlijnen

Uiteraard kom je als modeltekenaar niet verder dan een paar hoofdlijnen in de korte tijd die je ter beschikking hebt. Details kun je echt vergeten. Maar details vormen ook niet de essentie van deze techniek. We streven niet naar goed gelijkende portretten. Maar voor het inschatten van verhoudingen, het zien van perspectief en zaken als  het terugvinden van de gewichtsverdeling van het model zijn dit uitstekende technieken.

Geen details hier. Daar zijn andere technieken voor

Voor het tekenen van de details hebben we andere technieken. En die technieken worden aangeleerd op een ander soort modeltekensessies.


Waar wordt het nu al gedaan?

Jazeker! Dynamisch modeltekenen wordt nu al gedaan voor opleidingen voor makers van animaties waar modeltekenen een deel van de opleiding is. Een aantal hogescholen in Nederland leidt op voor het maken van animaties. Omdat de animaties 3D zijn wordt er van het model verwacht dat deze de stand een aantal keren kan doen, waarbij hij of zij steeds even kan draaien ten opzichte van de tekenaars. Zo kan het model min of meer rondom getekend worden.

Het aantal tekenclubs groeit snel

Ook zijn er steeds meer tekengroepen die regelmatig aan een dergelijke vorm van modeltekenen doen. Het tekenen van een model dat een dergelijke vorm van poseren beheerst is een uitstekende manier om routine en vaardigheid op te bouwen in het herkennen van beweging, de verdeling van gewicht, spanningen op de spieren en dergelijke.

Unaniem positieve reacties

De reacties die je als model krijgt op deze vorm van poseren zijn eigenlijk unaniem positief.




Voor wie bedoeld


In principe is dynamisch modeltekenen daarmee iets dat elke tekenclub die een uitdaging aandurft in kan voeren. Je kunt het bijvoorbeeld een paar keer per seizoen een uurtje inzetten.

Koudwatervrees

We zien echter in de praktijk wel dat er vooral bij modellenregelaars sprake is van een hoge drempel.

Wat kan er misgaan?

De angst voor "Kunnen ze dat wel en vinden ze dat wel leuk" is bijzonder groot.  Alsof er zoveel mis zou kunnen gaan. In het ergste geval bevalt het de tekenclub niet.

 Jammer dan, doen we de volgende keer weer eens iets anders.





Wat is een geschikt model


Dynamische poseren vraagt redelijk wat van het model. Immers, het model moet in een paar seconden naar een nieuwe houding kunnen gaan en deze direct vasthouden zonder eerst naar het juiste steunpunt, evenwicht en dergelijke te moeten zoeken.

Het model dient over een grote collectie standen te beschikken en daar ook praktische ervaring mee te hebben. Het model moet blindelings de effecten kennen die bij een bepaalde stand horen. Even "zoeken" naar een houding is er in ieder geval niet bij.

Voor een beginnend of ongeschoold model zal dit snel te veel gevraagd zijn. Ook dient het model redelijk lenig en snel te zijn. Ook een goed gevoel voor evenwicht is belangrijk.

Het aantal modellen dat actief aan de weg timmert met deze aanpak is door de vrij hoge eisen niet groot.



Voor welke tekenaars is dit minder geschikt?

Niet elke tekenaar voelt zich prettig bij deze aanpak. Sommigen laten zelfs duidelijk weten er beslist niet van gediend te zijn. Dit zijn degenen die langdurig op een model willen studeren teneinde dit bijna fotografisch weer te geven. Uiteraard mag iedereen daar een eigen voorkeur in hebben en het is juist goed om dit van te voren te communiceren om misverstanden te voorkomen.

Het is dus goed om altijd vooraf afspraken te maken.



Probeer het gewoon eens een keer

Neem dan even contact met me via het formuliertje rechts op dan plannen we een sessie in.

Mocht het niet bevallen, ondergetekende kan probleemloos elke andere vorm van modelwerk aan dus we kunnen ter plaatse nog dingen veranderen.

Wacht niet te lang met boeken, de agenda is meestal flink gevuld.

Heeft u vragen?


Heeft u vragen? Ook die kunnen natuurlijk altijd via het formuliertje worden gesteld.  Ik zal er met alle plezier antwoord op geven.




De voorbeeldschetsen op deze pagina zijn 20 seconden poses door een niet-geroutineerde, beginnende tekenaar.