zondag 28 april 2019

Hoe herken je een beginnend model

Hoe herken je een beginnend model


Als model kun je vrijwel direct inschatten of een collega-model net is begonnen of dat deze al een flink aantal sessie achter de rug heeft en dus meer ervaring heeft.

Over de hoeveelheid ervaring die nodig is om lekker te poseren verschillen de meningen nogal. Als je ziet dat een tekenclub op "kunstinzicht.nl" een ervaren model zoekt die minimaal drie keer geposeerd heeft, dan ligt de norm kennelijk niet al te hoog. En dat is best vreemd. Ook modellen presenteren zich vaak met dezelfde aantallen "Ja hoor, ik heb al drie keer model gestaan en ik vind het leuk om te doen". Nu, dat laatste is goed om te horen maar je zult bij echt ervaren kunstmodellen toch andere verhalen horen. Die doen vaak drie sessies op een dag.

Inzicht in wat je kunt en niet kunt is van groot belang bij de extreme posities die bij dynamisch modeltekenen worden ingenomen. Doe je het niet goed dan houd je zelfs de korte standen niet vol of je valt gewoon om. Komt vaak genoeg voor.

Het werken met dynamisch poseren is daarom echt voorbehouden aan meer ervaren kunstmodellen. Maar goed, de vraag was hoe je die herkent. Het antwoord is simpel: Aan het werken met de handen en de keuze voor een zittende pose.

Een beginnend model kiest bijna altijd zelf voor een zittende positie. Dat geeft voor het gevoel steun en daarmee zekerheid. Vooral bij een staande stand sta je erg "in de vrije ruimte" en heb je weinig steun en houvast. Dat werkt niet prettig en dat probeert een beginner dan ook intuïtief te vermijden. Men denkt er niet een over na.

Ervaren modellen kiezen zelden voor een zittende pose. Een stoel, zeker eentje met leuningen zit bijna altijd wel ergens in de weg en beperkt je in de poses die je in kunt nemen. Hoe vrijer je jezelf in de ruimte kunt bewegen hoe prettiger het is.

En dan die handen. Die zullen bijna altijd gevouwen worden als een religieus persoon die in gebed gaat. En die zullen dan keurig op de knietjes komen te liggen. Let er maar op. De combinatie van "rechtop zitten", "Knieën tegen elkaar" en handen gevouwen op de bovenbenen kenmerken het beginnende kunstmodel.

Wilt u echt met dynamisch modeltekenen aan de gang, dan is de keuze voor een ander model vermoedelijk wel aan te raden.