zondag 28 april 2019

ik vind het resultaat niet mooi

ik vind het resultaat niet mooi


"Ik wil juist mooie dingen maken"

Dat is iets wat je bij dynamisch modeltekenen nog wel eens voor de voeten geworpen krijgt. Inderdaad. De tekeningen die je in die korte tijd kunt maken zijn esthetisch gezien niet echt "mooi".  Dat is zeker waar.

Maar het doel van deze tekeningen is dan ook niet om mooi te zijn.

Dynamische pose


Het doel is om vooral door veel en snel te oefenen en te trainen het inzicht in de standen van een model drastisch te verbeteren. Er moet een antwoord komen op vragen als "Wat is de essentie van een houding?", "Waar zit het zwaartepunt", "Waar zit de steun en hoe loopt dan de spanning door het lichaam?" Dat zijn ook allemaal zaken die een rol spelen bij het opzetten van een tekening als we meer tijd ter beschikking hebben.

Maar met regelmatig een uurtje dynamisch modeltekenen bouwt u daar zelfs routine in op. De bovenstaande vragen gaat u intuïtief beantwoorden wat veel rust in het werken naar model terug brengt. En dat is beslist wél goed als je een "mooi" schilderij of een fraaie tekening wilt gaan maken.

Dus als is het resultaat van deze tekeningen niet mooi, het resultaat van toekomstige tekeningen zal zeker nog mooier zijn dan wellicht nu al het geval is. Zoals bij veel creatieve vaardigheden moet ook hier eerst een hobbel worden genomen zodat de resultaten daarna beter zijn.